Anne adayları için Türkiye'de bir ilk!
Salihli Can Hastanesi, Sağlık Bakanlığı 'Anne Dostu Hastane' programı kapsamında belirlenen kriterleri karşılayarak, 'Anne Dostu Hastane' unvanını almaya hak kazanan ilk özel hastane oldu. Böylelikle sağlık hizmetlerinde 3 önemli kalite belgesini; 'Anne, Bebek ve Yenidoğan Bebek Dostu' hastane ünvanlarının hepsini alan ilk özel hastane de oldu.
Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılından beri uyguladığı ‘Anne Dostu Hastane’ programı doğrultusunda ‘Anne Dostu Hastane’ ünvanını kazanan Türkiye’deki ilk özel hastane Salihli Can Hastanesi oldu. Bu kapsamda hastanede gerçekleştirilen sertifika törenine Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Leyla Arıcı, Sağlık Hizmetleri ve Tıbbi Cihaz Başkanı Op. Uzm. Dr. Levent Dinçer, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanı Dr. Tuba Esra Şahlar, Salihli özel ve devlet yetkilileri ve Salihli Can Hastanesi yöneticileri başta olmak üzere tüm hastane personeli katıldı. Törende konuşan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanı Dr.Şahlar, Sağlık Bakanlığı olarak sağlığın geliştirilmesi için yürüttükleri dönüşüm programı kapsamında geliştirilen ‘Anne Dostu Hastane Programı’ standartlarını gerçekleştiren ilk özel hastanenin Salihli Can Hastanesi olduğunu belirtti. Şahlar, Salihli Can Hastanesi çalışanlarını ve yöneticilerini bu başarılarından dolayı tebrik etti.
“Bir Aile Ferdi Gibi Annelerin Yanındayız”
Salihli Can Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Aytuğ Aksan, anneliğin gebelik süreci ile birlikte büyük bir adanmışlık olduğunu belirterek, “Her türlü fedakarlığı yapan annelerimizin gebelik sürecinden başlayarak, doğum sonrası da devam eden bu yolculuklarında bir aile ferdi gibi yanlarındayız. Özellikle ilk defa doğum yapan annelerimizi normal doğuma yönlendirerek, evlerinin konforunda, her türlü tıbbi personel desteği ile stres yaşamadan tek kişilik odalarda doğum yapmalarını sağlıyoruz.2018 yılında 1952 gerçekleştirilmiştir. Bu doğumların yüzde 18.4’ü primer sezaryan(ilk doğumda sezaryan) olarak sonuçlanmıştır. ” diye konuştu. Anne dostu hastane ünvanı alabilmek için oranının yüzde 25’in altında gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çeken Başhekim Dr. Aksan, ağrısız normal doğum konusunda da iddialı olduklarını söyledi.
3 Ünvan Bir Arada
Başhekim Aksan, “Salihli Can Hastanesi uzun süredir bebek dostu hastane. Sağlık Bakanlığı kriterlerini karşılayarak bugün de ‘Anne Dostu ‘ve ‘Yenidoğan Bebek Dostu’ kalite ünvanlarını da alarak, 3 önemli kriteri karşılayan Türkiye’deki ilk özel hastane olduk. Bu başarıyı sürdürebilir kılmak en büyük hedefimiz” dedi. Hasta Bakım Hizmetleri Müdürü Özlem Dilek ise, normal doğum oranlarının çok yüksek olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti;
“Ağrısız normal, kendi evindeymiş gibi doğum imkanı sunarak, bebeklerin ve annelerin mutluluğu için hastane olarak canla başla çalışmaya devam edeceğimizin bilinmesini isterim. Bizim bir sloganımız var. “Minik Ellerini Asla Bırakmam…” Biz hastanemize gelen annelerin ve bebeklerin ellerini asla bırakmıyoruz. Bugün de bu çalışmamızın belgelenmesi bizim için bir gurur ve gelecek hedeflerimiz için motivasyon kaynağı oldu. Emeği geçen tüm yöneticilerimize ve personelimize teşekkür ederiz”
Konuşmaların ardından Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Şahlar, ‘Anne Dostu Hastane’ belgesini, Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam ise, ‘Yenidoğan Bebek Dostu‘ belgesini Salihli Can Hastanesi hekimlerine ve personeline takdim etti.
Anne Dostu Hastane Kriterleri
Anne, bebek ve aile dostu modelde, mahremiyete dayalı tek kişilik “Doğum Üniteleri”nin oluşturulması esas alınmıştır. Normal doğumu özendirmek, müdahale oranlarını azaltmak hedeflenmektedir. Yanında uygun bir refakatçi ile gebeler kendilerini rahat, ev ortamında hissedebilmeli, hareket özgürlüğü sağlanabilmelidir.
1-Anne adayının güvenli, kaliteli gebelik izlemi ve doğum hizmeti alması tabii haktır.
2-Verilen hizmet, gebelik öncesi danışmanlık, doğum öncesi ve sonrası bakım ve danışmanlık hizmetlerini kapsamalıdır.
3-Kurumlarda poliklinik, eğitim, danışmanlık ve doğum hizmeti verilen ortamlar standartlara uygun hazırlanmalıdır.
4-Mahremiyet beklentileri itina ile karşılanmalı, hijyen ve konfor standartları yüksek tutulmalıdır.
5-Kanıta dayalı olmayan müdahaleler rutin olarak uygulanmamalıdır.
6-Hizmet sunumu için gerekli olan insan kaynakları ve lojistik destek optimum düzeyde olmalıdır.
7-Acil obstetrik durumlarda sevk kriterlerine uyulmalıdır.
8-Doğum hizmeti anne ve bebek odaklı olmalıdır.
9-Hizmet sunanların bilgi ve beceri kapasitesini güçlendirmeye yönelik aktiviteler planlanmalı ve uygulanmalıdır.
10-İstatiksel analizler yapılmalı, çıktıları değerlendirilmelidir.