Çocuk sahibi olamayanlar dikkat!
Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde, özellikle erkek kısırlığında çığır açan birtakım teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Bu teknolojik gelişmeler özellikle menide hiç canlı sperm hücresi bulunmayan veya olgun olmayan sperm hücresi bulunan erkekleri ilgilendiriyor. Birçok evli çift, sadece bu tanı konulmuş şekilde yıllardır bebek hasreti çekiyor. Centrum Klinik Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, bu problemle yaşayan evli çiftlere umut ışığı oldu.
Teknoloji transferi ve iş birliği Japonya’dan
Geçtiğimiz yıllarda Japonya'da yapılan çalışmalar sonucu geliştirilen yeni bir teknoloji ile öncül spermlerin yumurtayı dölleme kapasiteleri artırıldı. Bu gelişmeler ışığında özel yumurta aktivasyonuyla elde edilen yuvarlak-öncül sperm hücreleri, yumurta içerisine verilmeden önce özel birtakım süreçlerden geçirildi ve sonrasında yumurta uzun süren bir özel teknik ile uyarılarak aktive edildi. İşlenmiş yuvarlak hücre ve uyarılmış yumurta birleştirilerek istenen kalitede embriyo gelişimi sağlanmanmış oldu.
Prof. Dr. Recai Pabuçcu ve ekibi Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor!
Prof. Dr. Recai Pabuçcu ve Embriyolog Semra Sertyel, 8 ay önce Japonya'ya giderek yerinde gördükleri teknolojiyi ve aldıkları eğitimi Türkiye’de hayata geçirmeyi başardı. Teknolojik alt yapının oluşturulmasını takiben geçtiğimiz aylarda Centrum Klinik Tüp Bebek Merkezinde çalışmalara başlandı. Oldukça karmaşık olan ve teknolojik alt yapı gerektiren bu işlemlerde, öncül spermler ile yumurta, özel birtakım yöntemler ile bir araya getirilip dölleme işlemi uygulandı. Bu teknoloji kullanılarak Centrum Klinik Tüp Bebek Merkezi’nde mutlu haber alındı. Daha önce aylarca tedavi almış, defalarca biyopsi yapılmış ve hiçbir sonuç elde edilmemiş bir azoospermi vakasında, bahsedilen özel yumurta aktivasyonu yöntemi kullanılarak çok güzel embriyolar elde edildi ve embriyonun transferi sonucunda Türkiye’nin ilk gebelik haberi geldi.
Bu bebeklerde sorun var mı?
Bu yöntem ile dünyada bugüne kadar yaklaşık 90 (doksan) canlı bebek elde edildi. Çok yeni yapılan bir çalışmada da bu bebeklerin 3-4 yaşlarına kadar herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmadıkları gösterildi. Yani azoospermik bir erkekte, olgun sperm hücresi bulunmuyor ancak yuvarlak öncül hücre bulunuyor ise artık umut da var.