Disfaji (yutma güçlüğü) tümör habercisi olabilir!
Disfaji; yutma güçlüğü demektir. Katı veya sıvı gıdaların yutulmasında sorun mevcuttur. Yutma güçlüğü bazen katı gıdaların bazen de sıvı gıdaların, bazen ikisinde yutulması sırasında ortaya çıkar.
Disfaji; yutma güçlüğü demektir. Katı veya sıvı gıdaların yutulmasında sorun mevcuttur. Yutma güçlüğü bazen katı gıdaların bazen de sıvı gıdaların, bazen ikisinde yutulması sırasında ortaya çıkar.
Yutma işlemi ağız, dil, damak, yutak ve yemek borusunu içine alan organların müşterek çalışmalarıyla ortaya çıkan bir işlemdir. Bu organların herhangi birini veya birden fazlasını etkileyen hastalıkları olan her insanda yutma güçlüğü görülebilir. Emsey Hospital’dan KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.
Yutma güçlüğünün nedenleri;
Yutma faaliyetine katılan organların; enfeksiyon, tümöral, metabolik, nörolojik, doğumsal ve diğer nedenlerle fonksiyonlarının bozulması yutma güçlüğü oluşturur. Ağız, diş, dil, bademciklerin ve yutağın iltihaplarında yutma güçlüğü vardır ve ağrılıdır. Farenjit, tonsillit, diş ve dil apsesi gibi enfeksiyon durumlarında yutarken ciddi şekilde ağrı hissedilir.
Ağız ve yutak bölgesindeki aftlar (küçük yaralar) boğazda bazen kulağa vuran ağrı yaparak yutma güçlüğü yaparlar. Beyin ve sinir sistemi hastalıklarında yutak ve yemek borusundaki kasların çalışmasında sorun oluşur ve sıvı gıdaları yutmada zorluk meydana gelir. Doğumsal ve edinilmiş kas hastalıkları yutma güçlüğüne neden olurlar. Bu hastalıklarda yutma güçlüğü ile beraber tükürük ve gıdaların hava yoluna kaçması sonucu öksürük görülür. Hastalık ilerledikçe katı gıdaları yutmada da zorluk başlar.
Katı gıdaları yutmada zorluk genellikle yer işgal eden yutma organlarının iyi ve kötü huylu (kanser) tümörlerinde görülür. Tümör büyüdükçe sıvı gıdaları yutmada da güçlük başlar. Dil kökü yemek borusu girişi ve gırtlak kanserleri ortaya çıkan kitlenin büyüklüğüne bağlı olarak değişik derecelerde yutma güçlüğü yaparlar.