"Dünyada 6 saniyede bir kişi diyabetten ölüyor"

Ege Üniversitesi ile Bornova Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Sağlık Halk Kongresi kapsamında 'Endokrin Hastalıklar ve Bugün' konulu panel düzenlendi. Etkinlikte konuşan Prof. Dr.Şevki  Çetinalp, 'Dünyada 11 kişiden biri diyabetli. 6 saniyede bir kişi diyabetten vefat ediyor. Türkiye antibiyotik kullanımında birinci sırada. Antibiyotik ne kadar kullanılırsa şeker hastalığı olma oranı o kadar artıyor. Tek oturuşta 2 saatten fazla televizyon izlenimi şeker hastalığı riskini artırıyor. Uyku 6 ile 8 saat arsında olmalıdır. Sigaraya diyabeti tetikleyen en önemli unsurdur' dedi

Ege Üniversitesi ile Bornova Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Sağlık Halk Kongresi kapsamında “Endokrin Hastalıklar ve Bugün” konulu panel düzenlendi. Etkinlikte konuşan Prof. Dr.Şevki  Çetinalp, “Dünyada 11 kişiden biri diyabetli. 6 saniyede bir kişi diyabetten vefat ediyor. Türkiye antibiyotik kullanımında birinci sırada. Antibiyotik ne kadar kullanılırsa şeker hastalığı olma oranı o kadar artıyor. Tek oturuşta 2 saatten fazla televizyon izlenimi şeker hastalığı riskini artırıyor. Uyku 6 ile 8 saat arsında olmalıdır. Sigaraya diyabeti tetikleyen en önemli unsurdur” dedi

Başkanlığını Prof. Dr. A. Gökhan Özgen’in yaptığı panelde Ege Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri  Prof. Dr. Şevki Çetinalp, “Diyabet” Doç. Dr. Mehmet Erdoğan “Tiroit” Prof. Dr. Füsun Saygılı ise  “Obezite” konularında sunum yaptı.

Prof. Dr. Şevki Çetinalp, “Dünyada 11 kişiden biri diyabetli. 6 saniyede bir kişi diyabetten vefat ediyor. 1995 yılında diyabetli oranı yüzde 5.2, 2010’da yüzde 13.7, 2014 yılında yüzde 18.3 olduğunu görüyoruz. 2015 yılında ise yüzde 31.5 olması bekleniyor. Türkiye antibiyotik kullanımında birinci sırada Antibiyotik ne kadar kullanılırsa şeker hastalığı olma oranı o kadar artıyor. Tek oturuşta 2 saatten fazla televizyon izlenimi şeker hastalığı riskini artırıyor. Uyku 6 ile 8 saat arsında olmalıdır. Sigaraya diyabeti tetikleyen en önemli unsurdur” dedi.

DEREOTU TİROİDE YARAR SAĞLAR MI ?

Doç. Dr. Mehmet Erdoğan ise; “Dereotu tiroide yarar sağlamaz bu şehir efsanesidir. Tiroit hastaları sebze yiyebilirler. Çeşitli sebeplerde tiroit ilacı bırakmak, kendi başlarına doz değiştirmeleri yanlıştır. Tiroit testleri normal çıksa da nodül olabilir tekrar tekrar test yapılmalıdır. Tiroit haplarını rastgele kullanmak tehlikelidir” dedi. Ayrıca tiroit haplarının sadece kilo vermek amacıyla kullanılmasının yanlış tutum olduğunun altını çizdi.

HIZLI YEMEK KİLO ALMA SEBEBİ

Prof. Dr. Füsun Saygılı konuşmasında “1998 TURDEP 1 (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması) verilerine göre diyabet 12 yılda yüzde 90, obezite ise yüzde 44 arttı. Obezite estetik bir sorun değildir. Obezite psikoloji bozukluğu, safra kesesi taşı oluşması, iskelet bozuklukları ve inme gibi ciddi rahatsızlıklara yol açar. Obeziteye bağlı kalp hastalıkları ölümleri yüzde 4, kanser ölümleri ise yüzde 2 artmıştır.  Hızlı yeme kilo aldırıyor” diye konuştu.