"Hareketsiz ve şişman olanlar risk taşıyor"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam eden 'Hematolojik Genetik Sempozyumu' kapsamında 'VenözTromboz- Toplardamar İçerisinde Kan Pıhtısı Oluşumu' konulu panel gerçekleştirildi.Paneli,Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir verdi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde devam eden “Hematolojik Genetik Sempozyumu” kapsamında “VenözTromboz- Toplardamar İçerisinde Kan Pıhtısı Oluşumu” konulu panel gerçekleştirildi.Paneli,Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir verdi.
Prof. Dr. Demir, “Hem klinik hem genetik konularının birlikte ele alındığı güzel bir sempozyum oldu. Toplumda halk sağlığı açısından çok önemli bir hastalık var, damar tıkayıcı yani trombotik hastalıklar. Bunun iki ana başlığa ayırıyoruz; atardamarın tıkanması, toplar damarın tıkanması. Bugünkü konumuz toplar damarın tıkanmasına bağlı yaşadığımız sorunlar. Toplayıcı damarların tıkanması sonucunda ortaya çıkması iki tane önemli tablo var. Bacak şişmesi ile ortaya çıkan, bacağın derin damarlarının tıkanması, diğeri ise bu bacakta ortaya çıkan pıhtıların kopup akciğer damarlarını tıkaması olayı” diye konuştu.
60 YAŞ ÜZERİ OLANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI
Prof. Dr. Demir, “Bu çok önemli bir hastalık. Neden önemli bir hastalık? Çünkü, öldürebilen bir hastalık yani bacak damarından pıhtı kopup akciğerlere geldiğinde hastayı ölüme götürebilir fakat aynı zamanda bu elbette önlene bilen bir hastalıktır. Bu hastalığı önlemek için ortaya çıkmasına sebep olan risk faktörlerini değerlendirmek gerekiyor. Eğer hastamız gerekli riski taşıyorsa yaşı ilerledikçe hastalığa yakalanma riski yüksektir. Hastalığın belirtilerine gelecek olursak, iki tane ana klinik tablosu vardır. Biri bacak derin damarlarının tıkanması. Bacak derin damarları tıkandığı zaman bir bacak diğer bacağa göre daha şiş, ağrılı, kızarık ve yürüme zorluğu gibi birçok belirtisi vardır. Fakat bu belirtilerin hepsi bu hastalığa özgü belirtiler olmadığı için gerekli araştırmalar yapılmalıdır. Bir diğer belirti akciğer damarları tıkanmışsa, buna bağlı olarak nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, kanlı balgam çıkarma, yan ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Toplumda sık görülen bir hastalık, genel toplumda yaştan bağımsız bakacak olursak bin kişiden birinde gözüken bir hastalıktır. Yaş dikkate alınır özellikle 60 yaş ve üzeri hastalarda olan gittikçe artar ve yüz kişiden bire kadar inebilir” dedi.