Hepatit'ten Korunmanın Yolu Aşılanmak
Viral hepatitler, tüm dünyada yaygın olarak görülen ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Hastalığın büyük oranda geç dönemde belirti vermesi ve hastaların büyük çoğunluğunun hastalıklarının farkında olmamaları nedeniyle, hepatite dikkat çekmek için 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü olarak belirlendi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kişinin kronik hepatit B virüsü veya hepatit C virüsleriyle enfekte olduğunu açıkladı. Tedavi edilmemesi halinde karaciğer yetmezliği ve siroz gibi hayati tehditlere yol açan hepatit enfeksiyonundan korunmanın ilk yolunun aşılanmak olduğunu belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Karıncaoğlu “Karaciğer iltihabına neden olan her şeye hepatit diyoruz. Bir çok sebebi olmakla birlikte yaygın olanı viral hepatitler. Korunmanın en önemli şartı da çocukluk döneminde aşılamadır. Çocukluk dönemindeki aşılama sağlık ocaklarında rutin olarak yapılıyor. Gebe iken annelerde Hepatit B var mı diye kontrol edilmeli. Bunun dışında kan içeren ürünlerle temasa dikkat edilmelidir. Bunlara örnek dövme yaptırırken, berberde ve diş polikliniğinde hijyene ve kan ürünlerine dikkat etmiyorsa bulaş ortaya çıkabilir.” diye konuştu.
Hepatit B’nin uzun yıllar belirti vermemesi nedeniyle geç fark edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Karıncaoğlu, “Genellikle aşı yapılmadıysa, çevrede bulaşma ya da annede hastalık varsa; çocukluk çağlarında alınır ve çocukluk çağlarında alındığında çok fazla şikayet oluşturmadan uzun yıllarca enfeksiyon devam eder. Yaklaşık 20 ile 40 yaşlar arasında siroza kadar giden bir süreç oluşturur. Bu dönemde yorgunluk, halsizlik, kolay yorulma, karında su birikmesi, yemek borusu kanamaları gibi sirozu gösteren belirtilerle ortaya çıkabilir.” dedi.
Virüsün çoğalmasını engelleyecek ilaçlar olmasına karşın hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir ilaç olmadığını söyleyen Prof. Dr. Karıncaoğlu, çocukluk aşılarını yaptırmanın ve hijyen kurallarına uymanın önemine dikkat çekti.