İzmir Kanser Kayıt Merkezi açıldı

Dünyada 30'a aşkın ülkeye danışmanlık hizmeti veren İzmir Kanser Kayıt Merkezi, yapılan resmi törenle açıldı. Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin uluslararası eğitim merkezi haline gelen İzmir Kanser Kayıt Merkezi dünyada 6 tane olan uluslararası kanser kayıt merkezlerinden de biri oldu.

Dünyada 30’a aşkın ülkeye danışmanlık hizmeti veren İzmir Kanser Kayıt Merkezi, yapılan resmi törenle açıldı. Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin uluslararası eğitim merkezi haline gelen İzmir Kanser Kayıt Merkezi dünyada 6 tane olan uluslararası kanser kayıt merkezlerinden de biri oldu.

Törene, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Bediha Kızılkaya Salnur, Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC) İzmir Hub Bölge Sorumlusu Doç. Dr. Sultan Eser, Ulusal Kanser Enstitüsü Planlama ve Operasyon Başkan Yardımcısı Dr. Lisa Stevens, Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Dr. Freddie Bray, Kalifornia Irvine Üniversitesi Genetik Epidemiyoloji Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Hoda Anton Culver, Türkiye Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm Nurhan İnce, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Tülay Canda ve sağlık camiası katıldı.

İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin tarihi sürecini aktaran İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Bediha Kızılkaya Salnur, İzmir Kanser Kayıt Merkezi’nin 20 yılı aşkın tecrübesi olan diğer kanser kayıt merkezleri içinde başvuru ve danışma merkezi olduğunu, Türkiye’nin kanser kayıtçılığının gelişmesinde önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi.

Kanserin 2035 yılında 2 katına çıkacağını öngördüklerini ifade eden Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu Kanser Sürveyans Bölümü Başkanı Dr. Freddie Bray, Türkiye’nin çok önemli aşamalar kaydettiğini belirterek, “Türkiye şu an IARC’a üye 25 ülkeden biri. Kanser araştırmalarına dâhil olmuş ülkelerden biri. 2035 yılında kanserin 2 katına çıkacağını öngörüyoruz. Hükümetler buna göre politika geliştirmeli. Türkiye bu anlamda önemli bir aşama kaydetti. Günümüzde kanser çok yüksek düzeyde kendisini gösteriyor ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde ölümün en başta gelen sebeplerinden biri haline gelmiş durumda. Küresel gelişim projesinin amacı da bunun önüne geçmek. Ortaklarımızla çalışıyoruz, küresel koordinasyon sağlamaya çalışıyoruz. Dünya nüfusunun yüzde 85’ine ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, bilimsel veri ve istatistiğin önemine dikkat çekerek, “Her ilin kendine göre kanserle ilgili verisi, politikası olsun diye bunu tüm Türkiye’ye yayacağız. Bu noktada İzmir’de yapılan çalışmalar çok önemli. İzmir, Amerikan Kanser Enstitüsü'nün de desteğiyle kanser konusunda ciddi olarak parladı. İzmir, taramalar ve palyatif bakımda da ön plana çıktı. Bakanlık olarak A'dan Z'ye desteklemeye devam edeceğiz. İzmir'deki kanser çalışmaları, Türkiye'nin en çalışkan müdürlerinden birine emanet. Türkiye ve İzmir güvenilir ellerde dedi.