Kalp Nakli İle İkinci Hayat Şansı

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 5. kez yapılan ortotopik kalp transplantasyonu operasyonu İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan İpek başkanlığındaki ekip tarafından başarıyla uygulandı.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 5. kez yapılan ortotopik kalp transplantasyonu operasyonu İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan İpek başkanlığındaki ekip tarafından başarıyla uygulandı.

Prof. Dr. Gökhan İpek ve başkanlık yaptığı ekip tarafından 10 Şubat 2016 tarihinde ortotopik kalp transplantasyonu neticisinde kalp nakli gerçekleştirildi.1 yıldır kalp nakli bekleyen, 2 aydır “iskemik kardiyomyopati” tanısı ile yoğun bakımda bulunan ve daha önce bypass olan 51 yaşındaki hastaya, 35 yaşındaki donörün kalbi nakledildi. Prof. Dr. İpek, hastanın şu an servisteki odasına alındığını ve durumunun da iyi olduğunu ifade etti.

“Hastaya Her Zaman İkinci Bir Şans Verilmeli”

Prof. Dr. İpek daha önce kalp ameliyatı olmuş hastalara ikinci bir şans vermenin teknik olarak çok riskli olduğundan bahsederek, “Kalp ameliyatı geçirmiş bir hastaya, ileriki dönemde ileri kalp yetmezliği teşhisi konulmuşsa, bu kişilere ikinci bir şans vermek gerekiyor. Ama genellikle kalp ameliyatı olmuş vakalarda, doktorlar ‘ilaç ile idare edin’ tavsiyesinde bulunuyor. Hâlbuki her zaman ikinci bir şansın olduğunu düşünmek lazım. Tabii teknik olarak da, takip olarak da daha önce müdahale edilmiş bir kalbi ameliyat etmek, hiç müdahale edilmemiş bir hastaya yapılan bir kalp nakline göre daha zor. Eğer hastamızı müdahalelerle toparlayabiliyorsak, nakil için başvurmayı tercih etmiyoruz. Ama hiçbir tedavisi yoksa özellikle genç vakalarda hastayı ölüme terk etmek yerine ikinci bir şans vermek gerekiyor” dedi.

“Başarının Sırrı Koordineli Çalışmak”

Yaklaşık 2,5 saat süren ameliyatın, hastanın daha önce ameliyat geçirmesi sebebi ile zor geçtiğini aktaran Prof. Dr. İpek, hastanın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu belirtti. Özverili çalışan, kalabalık bir ekibinin olduğunun altını çizen Prof. Dr. İpek, “Bu ekibi koordine etme işi bana düşüyor. Özellikle yardımcılarımdan Prof. Dr. Suat Nail Ömeroğlu ve Doç. Dr. Deniz Göksedef bu ekibin bir parçasıdır. Ekibimiz sadece doktorlardan oluşmuyor. Anestezistler, kardiyologlar, hemşireler, yardımcı sağlık personeli de bu ekibin birer parçası. Hastanın kendine gelip bize gülümsemesi, teşekkür etmesi hepimizi mutlu etmeye, yorgunluğumuzu gidermeye yetiyor” dedi.