Kolon kanserine 50 yaş uyarısı

Türkiye'de en çok görülen 3 kanser türü arasında bulunan ve özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerin korkulu rüyası haline gelen kalın bağırsak (kolon) kanseriyle ilgili Prof. Dr. Mehmet Füzün'den önemli uyarılar geldi. Kendisine başvuran her 4- 5 hastadan 1'inde kanserin yayılmış olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Füzün, 50 yaşın üzerindeki herkesin vakit geçirmeden kolonoskopi yaptırmasını önerdi. Kırmızı eti sık tüketenlerde kolon kanserine daha çok rastlandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Füzün, "Ekonomik durumu iyi olanlarda hastalık daha fazla görülüyor" dedi.

Türkiye'de en çok görülen 3 kanser türü arasında bulunan ve özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerin korkulu rüyası haline gelen kalın bağırsak (kolon) kanseriyle ilgili Prof. Dr. Mehmet Füzün'den önemli uyarılar geldi. Kendisine başvuran her 4- 5 hastadan 1'inde kanserin yayılmış olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Füzün, 50 yaşın üzerindeki herkesin vakit geçirmeden kolonoskopi yaptırmasını önerdi. Kırmızı eti sık tüketenlerde kolon kanserine daha çok rastlandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Füzün, Ekonomik durumu iyi olanlarda hastalık daha fazla görülüyor dedi.

Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi ve Kolorektal Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Füzün, son dönemde görülme sıklığı giderek artan ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun da etkin mücadele ettiği kolon kanseriyle ilgili bilgi verdi. Teşhis imkanlarının artması ve insan ömrünün uzamasıyla birlikte hastalığın görülme sıklığının da arttığını söyleyen Prof. Dr. Füzün, Hastalık genellikle 50 yaşın üstündeki kişilerde görülüyor. Ancak kalıtsal durumlarda ya da kişinin ailesel yatkınlığı bulunduğunda 40 yaşından itibaren ve bazen 40 yaş altında da kolon kanserine rastlayabiliyoruz. Bu hastalıkla ilgili kadın veya erkek ayrımı yok. Yani erkekte ya da kadında daha fazla görülür diye bir şey söyleyemeyiz. Hastaların yüzde 75'inde de genetik yatkınlık bulunmuyor diye konuştu.

GELİŞMİŞ TOPLUMLARDA FAZLA

Yağlı yemek ve kırmızı eti sık yiyenlerde hastalığın daha çok görüldüğünü belirten Prof. Dr. Füzün, Zeytinyağ ve balık tüketenlerde, yağlı yemek ve kırmızı eti sık yiyenlere göre hastalık daha az görülüyor. Bu noktada ekonomik durumu iyi olanlarda ya da zenginlerde hastalığın daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz. ABD'de 100 binde 50, Türkiye'de 100 binde 25 civarında olan görülme sıklığı Nijerya gibi Afrika ülkelerinde ise 100 binde 10 civarında. Yani zengin ve gelişmiş toplumlarda oran yükseliyor. Sigara ve alkol tüketimi de hastalığı etkiliyor. Spor aktivitelerinden uzak kalmak ise riski artırıyor ifadelerini kullandı.

TARAMALARA DİKKAT

Vatandaşların bilinçli davranarak, ailesel ve genetik yatkınlığı olmayanların 50 yaşından itibaren mutlaka kendilerini kontrolden geçirmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Füzün, şu bilgileri verdi:

Kalın bağırsak 1,5 metre boyunda bir organ. Kolon kanserlerini sağ, sol ve son bölüm kanserleri diye üçe ayırıyoruz. Sağ taraf kanserlerinde belirti kansızlık oluyor. Sol taraf kolon kanserlerinde hastanın dışkılama alışkanlığı değişiyor ve kabızlık başlıyor. Son bölüm kanserlerinde ise hasta, kanı gaitada daha rahat görüyor ve hastalık kanamayla belirti veriyor. Diğerleri gizli kanama olarak görülüyor. Her 4- 5 kişiden 1'inin bize geldiğinde hastalığının yayılmış olduğunu görüyoruz. O nedenle taramalar çok önemli. Erken teşhiste en güvenli yöntem, 50 yaşın üzerindeki herkesin 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmasıdır. Eğer ailede kansere yatkınlık varsa bu yaşı 40'a veya daha altına düşürüyoruz. Benim 17 yaşında hastam da oldu. Ancak bu hastalığın 20'li yaşlarda görülmesi çok nadir bir durum.