"Lazer ameliyatı ile gözlüklere veda!"
Berna Vatansever, Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tolga Yüksel ile bir röportaj gerçekleştirdi. Lazer tedavisi ve yöntemleri hakkında detayları aktaran Yüksel, 'Lazer işlemi yaklaşık 5-10 dakika sürüyor. Uygulanacak operasyon kişinin göz yapısına ve numaralarına göre belirlenir. Ameliyat sonrası hemen günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz' diye konuştu.
Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1976 yılında Uşak’ta doğdum. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2000 yılında mezun oldum.
En iyi lazer tedavisi hangisidir?
En iyi lazer tedavisi olarak ayırabileceğimiz bir yöntem yoktur çünkü hepsi uygulanabilir. Siz en uygun olan tedavisi doktorunuz size önerecektir.
Kimlere LASER yapılmaz?
Keratokonus, ince kornea, üveit, kontrolsüz glokom veya kontrolsüz diyabet olanlarla hamilelere yapılmaz. 18 yaş altında ve 65 yaş üstündekilere özel durumlar dışında yapılmaz. Bu konuda son sözü doktorunuz söyleyecektir.
LASİK, PRK, LASEK, No touch, Intralase (intralasik, ilasik, i-lasik) , Kartal gözü, Wavefront: Hangisi daha uygun olur?
Bunların hepsi lazerle göz ameliyatı yöntemleridir. Hangi yöntemin sizin için uygun olduğuna lazerle göz ameliyatı konusunda uzman olan doktorlar karar verebilirler. Alternatifler size sunulduktan sonra kararı doktorunuzla birlikte vermeniz sizin için en iyi sonucun alınmasında belirleyici olacaktır.
Kontakt lens kullananlar ne yapmalıdır?
Kontakt lens kullananlara LASIK veya LASEK yapılabilir. Yumuşak lenslerde aynı gün çıkarmış olsanız bile topografi uygunsa ameliyat yapılabilir.
Göz lazer için uygun değilse ne yapılmalıdır?
Göz bozukluğu çok yüksek olduğunda veya kornea tabakası ince olduğunda LASIK yapılamaz. Bu durumda alternatifler fakik iol veya saydam lens ektraksiyonudur. Fakik iol ameliyatında ICL, Artisan veya Artiflex göz içi mercekler kullanılır. Saydam lens ekstraksiyonu (CLE) ise katarakt ameliyatına benzer bir ameliyattır.
Ameliyat günü için önerileriniz nelerdir?
LASİK günü, üzerinize rahat giysi giyerek size verilen randevu saatinde geliniz. LASIK işlemi ortalama 15 dakika sürmekle birlikte kliniğimizde 3-4 saat geçirmeniz gerekebilir.
Lazer göz ameliyatı fiyatları nedir?
Lazer göz ameliyatları teknikleri farklı olabileceğinden, muayene öncesi kesin fiyat vermek mümkün değildir. Ancak Türkiye’de bu kadar önemli bir ameliyatın ücreti çok zaman iyi bir çift gözlükten ucuzdur.
“LASIK çabuk iyileşiyor ve ağrısız, neden LASEK olayım” diyenlere cevabınız nedir?
Birinci tercihimiz LASIK’tir ancak bazı kişilerin kornea tabakası ince olup LASIK için uygun değildir. Ayrıca LASIK olanların LASIK ameliyatı oldukları dikkatli göz doktoru muayenesiyle anlaşılır. LASEK te ise anlaşılması çok defa mümkün değildir. Ameliyat olduğunun anlaşılmasını istemeyenler LASEK tercih etmektedirler.
Ameliyat sonrası görme ne zaman netleşir?
Genellikle birçok aktivite 1-2 gün içinde rahatlıkla yapılabilir. Ancak tam netleşme 4-6 hafta, hatta bazı kişilerde daha da uzun sürebilir. LASİK sonrasında kortizonlu ve antibiyotikli damlalar ve suni gözyaşı kısa süreli kullanılır. Ameliyat sonrasında koruyucu gözlük veriyoruz. Gözleri kapatmıyoruz.
LASİK’ten hemen sonra gözün görünümü nasıl olacaktır?
LASİK sonrası gözünüzün beyazında kızarıklık olabilir. Derecesi kişiden kişiye değişir ve 15 gün içinde kaybolur.
LASIK ile miyop, hipermetrop ve astigmat düzeltilebilir mi?
Yeni kuşak excimer laser cihazları ile miyop, hipermetrop ve astigmat düzeltilebilir.
LASİK sonrasında gözlük kullanılıyor mu?
Hastaların çok büyük bir çoğunluğu bu işlem sonrasında gözlük kullanmadan günlük aktivitelerini gerçekleştirebilmektedirler. Ancak 40–45 yaş üzerinde olanlarda yakın veya okuma gözlüğü kullanmak gerekecektir.
LASIK işleminin riskleri nelerdir?
LASİK ve diğer lazer ameliyatları en güvenli ameliyatlardır. Tecrübeli hekimler ve uygun cihazlarla yapıldıklarında başarı oranları çok yüksektir. Ancak tıpta hiçbir tedavi risksiz ve komplikasyonsuz değildir. Hastanemizde komplikasyon olmaması için her türlü önlem alınmaktadır. Muhtemel komplikasyonlar arasında enfeksiyon, gece yansımaları, az düzeltme ve fazla düzeltme sayılabilir. Kliniğimizde LASIK olacak tüm hastalarımıza riskler hakkında daha ayrıntılı bilgi verilerek aydınlatılmış onay formu okutulup imzalatılmaktadır.
Lazer olunca göz sıfırlanıyor mu? Göz değerleri lazerden sonra tekrarlar mı?
Lazerde gözlüklerle görebildiğiniz kadarını gözlüksüz görmeniz amaçlanmaktadır. 0,5 ve altındaki numaralar gözlüksüzlük değerleridir ve başarılı olarak algılanır. Lazer, numaralar henüz ilerlerken yapılırsa tekrar gözlük kullanmak durumunda kalınabilir. Bu yüzden numaraların en az 1 yıldır artmıyor olması gereklidir. Lazerden sonra miyoplar %95, hipermetroplar %70 oranında gözlüksüz kalırlar.
Lazer çeşitleri neye göre değişiyor? Hastalar hangi lazerin uygun olduğunu nasıl öğrenebilir?
Lazer operasyonları kişinin göz yapısına ve numaralarına göre belirlenir. Lazer öncesi yapılan tetkikler sonucunda lazere uygun bulunan kişiler, göz yapılarının uygun olduğu lazer tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir.
Lazer ameliyatı ne kadar sürüyor?
Lazer ameliyatı yaklaşık 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.
Lazer ameliyatı sonrasında ağrı sızı oluyor mu?
Intralase-LASIK ve LASIK gibi ilk aşamada korneada kapakçık (flap) oluşturularak yapılan lazer ameliyatlarının sonrasında 6 saat kadar ağrı, batma, sulanma olabilir. LASEK, PRK gibi göz yüzeyinin soyulması sonrasında yapılan lazerden sonra 2-3 gün ağrı çekilebilir. Bu ağrının az hissedilmesi için lazer sonrasında göze koruyucu kontakt lens uygulanabilir.
Astigmat lazerle kaybolur mu?
Lazer tedavisi, miyop ve hipermetrop ile birlikte astigmatı da ortadan kaldırmak için yapılır.
Tedavi sonrası dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Tedavi sonrası gözlerin bandajla kapatılması gerekmez. Tedavi sonrası verilen damlaların özenle ve doktorun verdiği reçeteye uygun olarak kullanılması gerekir. İlk 24 saat süresince tedavi edilen gözle oynanmaması ve banyo yapılmaması önemli bir detaydır. 24 saat sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. İlk birkaç saat boyunca yaşanacak hafif bir batma hissi ve sulanma şikâyeti normaldir. Tedavi sonrası belli aralıklarla yapılacak doktor kontrolüne gitmekte yarar vardır.
Tedaviden sonra günlük yaşama ne zaman geçilebilir?
Genellikle ertesi gün işe gidilebilir. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde düzenli kullanmanız ameliyatın kendisi kadar önemlidir. Güneş ışınları rahatsız edebileceğinden güneş gözlüğü takmanızı öneririz. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, aerobik yapmak gibi tüm spor ve sosyal faaliyetlerinizi yapabilirsiniz. Uçağa binebilirsiniz. Fakat enfeksiyondan korunmak için yaklaşık 20 gün boyunca havuza veya denize girilmemelidir. Birinci aydan sonra arzu ederseniz, kozmetik amaçlı renkli lensleri kullanmaya başlayabilirsiniz.
İkinci kez lazer ameliyatı yapılabilir mi?
Lazer tedavisinde hedef göz derecelerini + / - 0,50 mertebesine getirmektir. İlk operasyondan en az 6 ay sonra yapılan kontrolde gözünüzde numara kaldığı tespit edilirse, tüm muayene ve tetkikler tekrarlanır.
Kornea kalınlığının ve uygulanacak numaranın ikinci bir lazer operasyonuna uygun olup olmadığı Pakimetre, Orbscan ve Topolazer ile değerlendirilir. Eğer uygunsa; birinci operasyon bilgileri ışığında eski kapakçık tekrar kesilmeden yeniden kaldırılarak ikinci lazer operasyonu yapılabilir. Tedavinin bu şekilde tekrarlanmasında hiçbir sakınca yoktur.