Maske Burun Tıkanıklığı Hissi Veriyor
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü tarafından yapılan bir araştırmada, Covid-19 nedeniyle maske kullanımının burun tıkanıklığı hissi verdiği bilimsel olarak kanıtlandı.
Maske kullanımının solunum üzerine etkisi daha önce de bir kaç kurum tarafından araştırılmış ve özellikle solunumu objektif kriterlerle bozmadığı açıklanmıştı. Bu çalışmalar, kanda oksijen düzeyini çeşitli metotlarla ölçerek yapılmıştı. Ancak burun tıkanıklığı hissinin objektif metotlarla ölçüldüğünde hastanın yakınması ile uyumlu olmadığı ortaya çıktı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi KBB Bölümü doktorları Prof. Dr. Murat Cem Miman ve Op. Dr. Mustafa Uslu uluslararası bilimsel camiada hastaların burun tıkanıklığı yakınmasını en güvenilir şekilde yansıtan VAS (Visual Analog Scala- Görsel Analog Skala) skorlama metodunu kullanarak bir çalışma gerçekleştirdi. Hastane içerisinde 149 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, kişilerin burun açıklığı hissinin maske çıkartıldığında belirgin olarak arttığı gözlemlendi. Araştırma ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Murat Cem Miman; “Araştırmada kişilere maske kullanırken ve maske olmadığında burun açıklığını nasıl hissettiklerini görsel analog ölçek üzerinde işaretlemeleri istenmiştir. Bu his ölçek üzerinde “1=tamamen tıkalı, 10=tamamen açık” olacak şekilde düzenlenmiştir. Kişiler maske kullanırken burun açıklıklarına ortalama 5,3 puan vermişken, maskeyi çıkarttıklarında bu puan 8,6'ya yükselmiştir. Bu sonuca göre maske kullanımının kişilerde belirgin burun tıkanıklığı hissi verdiği ortaya konmuştur.” dedi.
Maske Kullanmak Şart
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde vaka sayılarında artış yaşanan bugünlerde maske kullanımının hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Murat Cem Miman, “Her ne kadar maske kullanımı kişilere sıkıntı verse de kullanmamanın hayati riski nedeniyle pandemi döneminde maske kullanımının bırakılmamasını önemle tavsiye ediyoruz. Maske kullanımının solunum üzerine objektif bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu çalışmada da maskenin psikolojik yan etkisi üzerinde durulmuştur.” dedi. Prof. Dr. Miman, maskenin ağız, burun ve çeneyi kapatacak şekilde doğru kullanılması gerektiğinin altını çizdi.