Meme Kanserinde Erken Tanı Çok Önemli!

Kadınlarda en sık görülen kanser tipi olan meme kanseri, pek çok kişinin korkulu rüyası olsa da erken tanı konduğunda tamamen tedavi edilebiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç.Dr.Ahmet Dirican Meme Kanseri Farkındalık ayı vesilesiyle meme kanseri farkındalığı ve teşhisi üzerine önemli bilgiler paylaşıyor.

Meme kanseri ülkemizde ve dünya genelinde kadınlarda en çok görülen kanserdir. Ancak erken tanı sayesinde meme kanserlerinin % 90’ından fazlası tedavi edilebilmektedir.  Bilimsel araştırmalara göre meme kanserinin erken evrelerinde hiçbir belirti göstermediğini söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç.Dr.Ahmet Dirican, kadınların erken tanı için kendilerine meme muayenesi yapmalarını önererek bu yöntemin diğer yöntemlerden daha yardımcı olan ve maliyet gerektirmeyen bir yöntem olduğunun altını çiziyor.

 

Meme kanseri sadece ileri yaştaki kadınları etkilemiyor

Türkiye’de her 5 meme kanserine sahip insandan birinin 40 yaş altında olduğuna dikkat çeken DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç.Dr.Ahmet Dirican  şunları söylüyor: ‘’ Meme kanseri sadece ileri yaştaki kadınları etkilemez. Hatta Türkiye’de her 5 meme kanserlisinden birinin 40 yaş altında olduğu bilinmektedir. Bu nedenle 20 yaşından itibaren her kadının meme muayenesi konusunda yeterli eğitim alması, öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulaması ve kendi kendine muayene yapmaya başlaması gerekmektedir. Her ay aynanın karşında ortalama 5 dakika meme muayenesi yapılması erken teşhisin sağlanmasında büyük katkı sağlamaktadır. Her ay yapılan düzenli inceleme ile kadınlar memelerini daha iyi tanımakta ve değişiklikleri kolaylıkla fark etmektedirler. Mamografi ile meme taramasına ise 40 yaşından sonra başlanması önerilmektedir.’’

 

Alınacak tedbirlerle meme kanserinin önüne geçebilirsiniz

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisinin memede ağrısız ve zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesi ve hissedilmesidir. Diğer belirtiler arasında bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi, memede ya da meme ucunda ağrı, meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum,  meme ucunda çekilmeler, memede portakal kabuğu görünümü, meme derisinde yara çıkması, tek taraflı meme ucunda özellikle kanlı akıntı, memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, koltuk altında kitle yer almaktadır.

Erken tanı kadar meme kanserinden korunmak için önlemler de alınmalıdır. Bu önlemleri sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma olarak sıralayan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç.Dr.Ahmet Dirican, önlem alındığı müddetçe meme kanseri riskinin azaltılabileceğini belirtiyor. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu söyleyen Dirican, ayrıca tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri öneriyor.

Erken teşhis için toplumun meme kanseri konusunda her daim bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Doç.Dr.Ahmet, ‘’Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır!’’ diyor.