Ramazan'da sağlıklı uykunun 6 yolu
İftarda yenilenlerin uykuyu doğrudan etkilediğini söyleyen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Uyku Bozuklukları Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, ağır besinlerle mideyi tıka basa doldurmaktan kaçınılmasını önerdi
Uzmanlar, Ramazan ayında sahura kalkarak da sağlıklı uykunun mümkün olduğunu belirtiyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Uyku Bozuklukları Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, Ramazan’da uyku sorununun en önemli nedeninin sahura kalkmak değil, iftar sofrasında yenilenler olduğunu söyledi. İftarda bazı beslenme kurallarına dikkat edilmediğinde sağlık için olmazsa olmaz önem taşıyan kaliteli ve yeterli uykunun olumsuz etkilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Kırışoğlu, “Bu da kişide gün boyu sinirlilik, dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve uyku isteğinden diyabet hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına ve trafik kazalarında artışa da yol açabiliyor. Her 5 trafik kazasından birinin uyku ilişkili olduğu unutulmamalı. Ramazan’da iftar sofrası başta olmak üzere bazı kurallara dikkat ederek hem sahura kalkıp hem de sağlıklı ve kaliteli bir uyku uyunabilir” dedi.
İftarda yapılan bazı yanlışların hem uykuya dalmayı zorlaştırdığını hem de kaliteli uykuyu engellediğini söyleyen Prof. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu, “Uykuyu olumsuz etkileyen davranışların başında iftarda ağır yemeklerin tüketilmesi, midenin tıka basa doldurulması geliyor. Kızartma ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulması, karbonhidratlı, şekerli gıda tüketiminin sınırlandırılması ve hazmı zor gıdalardan kaçınılması gerekiyor. Ramazan’da sağlıklı ve kaliteli uyku için çay ve kahve tüketimine dikkat etmek önemli. Çay ve kahve su yerine geçmiyor. Bilinenin aksine vücutta sıvı kaybına yol açıyor. Çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçmayın. Ayrıca kafeinli içecekler uykuya dalmayı güçleştirdiğinden dolayı yatma saatine yakın tüketmemeye özen gösterin. İftar ve sahurda tüketilen bazı yiyecek ve içecekler reflüyü tetiklerken, reflü ve hazımsızlık uykuya dalmayı güçleştiriyor, kaliteli uykuyu engelliyor. Baharatlı, yağlı ve tuzlu ağır gıdalar ile kafein ve gazlı içeceklerin tüketiminden kaçınmak, yemeğin hemen ardından yatmamak, mümkünke iftardan sonra kısa bir yürüyüş yapmak ve yatarken başın biraz yüksekte olmasına dikkat etmek sağlıklı bir uyku için çok önemli” diye konuştu.
Sağlıklı erişkinin 7-8 saat uykuya gereksinimi olduğunu beliten Prof. Dr. Kırışoğlu, Ramazan’da şekerleme yaparken dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle açıkladı; “Gün içinde yapılan şekerleme kişiye canlılık ve enerji verebiliyor, dikkat dağınıklığını azaltarak işyerinde verimliliği artırabiliyor. Ancak şekerleme uykusunun 14:00’den önce ve 20 dakikayı aşmayacak şekilde yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü 14:00’ten sonra yapılacak bir şekerleme, vücudun asıl kendini yenilemeye başlayacağı 23:00 ve sonraki saatleri uyanık geçirmenize yol açabilir. Sahur öğününün atlanması durumunda kişide gün boyu sinirlilik, dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve uyku isteğinden diyabet hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına hatta trafik kazalarında artışa dek birçok sorun yaşanabiliyor. Bu nedenle ‘uykum bölünmesin’ ya da ‘ben sahura kalkmadan da oruç tutabiliyorum’ diyerek sahura kalkmayı ihmal etmeyin. Sahurda ise beyaz ekmek, pide, pirinç pilavı ve hamur işi gibi kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüren ve çabuk acıktıran basit karbonhidratlar içeren besinler yerine haşlanmış yumurta, ceviz, tam tahıllı ekmek gibi gün içinde enerjiyi sağlayacak ama aynı zamanda tok tutacak besinler tüketin. Aynı saatte yatağa yatın ve aynı saatte uyanın. Yatağa yatmadan önce odayı havalandırın ve serin bir ortamda uyuyun. Yatmadan bir saat önce akıllı telefon, tablet ve televizyon gibi mavi ışık kaynaklarını kapatın. Uykuya dalmada zorluk çekmeniz durumunda nefes egzersizleri ile sakinleşmeye çalışın.”