Sağlıklı Büyüyen Çocuk
Kola ve meyve suyuna yasak koyun
Kola ve meyve suyuna yasak koyun
Katkı maddeleri başlığında İKÇÜ’de açıklamalarda bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fatih Gültekin, ebeveynlerin çocuklarına kola ve meyve aromalı içecekleri yasaklaması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Gültekin, “Kola net olarak kemik erimesi yapmakta, kronik böbrek hastalığına yakalanma riskini artırmaktadır. Kola, yapımında kullanılan karamel, türüne göre kanserojen yan ürünler içerebilir. Bir bardak kola içen bir çocuk büyüklere göre 3-5 kat daha fazla katkı maddesine maruz olmaktadır. Meyve aromalı içeceklerde de renklendiriciler, koruyucular, kıvam artırıcı gibi katkı maddeleri ile glikoz şurubu yaygın olarak kullanılmaktadır.” dedi.
Katkı maddeleri hastalıklara davetiye çıkarıyor
Meyve aromalı içecekler yerine meyvenin kendisinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Prof.Dr.Gültekin, katkı maddelerinin birçok hastalığa davetiye çıkardığını aktardı. Prof.Dr.Gültekin, “Gıda katkı maddelerinin bir kısmı alerji, migren, iltihabi bağırsak hastalıkları ve hiperaktivite gibi hastalıkların bulgularının ortaya çıkmasını ve de obeziteye gidişi kolaylaştırmaktadır.” diye konuştu.
Oyun amaçlı bile cep telefonu vermeyin
Sunumunda elektromanyetik alanın zararlı etkilerini irdeleyen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Çömlekçi ise 16 yaş altı çocukların cep telefonunu oyun amaçlı bile kullanmamaları gerektiğini kaydetti.
Sağlığımızı tehdit eden elektromanyetik cihazları kullanırken dikkat edilmesine vurgu yapan Prof.Dr. Çömlekçi, “Çocukların cep telefonunu oyun amaçlı bile kullanmamaları gerekir. Bu gruptaki çocukların en az bir metre uzağında telefon kullanılmalı. Araç içerisinde cep telefonu görüşmesi yapılmamalı. Araç içinde telefon görüşmesi yapılacaksa çok kısa tutulmalı, aynı anda birden çok kişinin telefonla konuşması önlenmelidir. Telefon seçiminde SAR değeri en küçük olanlar tercih edilmelidir. Bilinmelidir ki 3G özelliği akıllı telefonunuzun ana bilgisayar ile sizin haberiniz olmadan 1 dakikadan az bir zamanda bilgi alışverişi yapar. Siz konuşmasanız bile sık sık telefonunuz verici konuma geçer.” dedi.