SICAK ODA ÇALIŞANLARINA RADYOFARMASİ EĞİTİMİ
EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü ve Şifa Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Uygulamalı Radyofarmasi Kursunda; kursiyerlere radyofarmasi laboratuvarında uyulması gereken kurallar, moleküler görüntüleme, radyonüklid terapi ve radyasyon güvenliği konularında eğitim verildi
EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü ve Şifa Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Uygulamalı Radyofarmasi Kursunda; kursiyerlere radyofarmasi laboratuvarında uyulması gereken kurallar, moleküler görüntüleme, radyonüklid terapi ve radyasyon güvenliği konularında eğitim verildi
Başta kanser olmak üzere radyoaktif ilaçların kullanıldığı tanı ve tedavi süreçlerinde görev alan sağlık personeline uygulamalı Radyofarmasi eğitimi verildi. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü ile Şifa Üniversitesi işbirliği ile gerçekleşen TÜBİTAK destekli kursa, Türkiye’nin birçok bölgesinden katılım gerçekleşti.
28 Şubat – 2 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleşen kursta; nükleer tıp bölümlerinde görüntüleme ve tedavi amacıyla hastalara verilmekte olan radyofarmasötiklerin hazırlanmasından sorumlu sıcak laboratuvarlarda çalışan personel; uyulması gereken kurallar, temel bilgiler, moleküler görüntüleme, radyonüklid terapi ve radyasyon güvenliği konularında eğitildi.
Kurs Koordinatörü EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perihan Ünak, konunun aynı zamanda hasta güvenliği ile de çok yakından ilgili olduğunu belirterek, “Kursla; sağlık kuruluşlarında radyofarmasötik alanında çalışanlar ve radyofarmasötik endüstrisinde çalışanlar olmak üzere iki ana grubun eğitimini amaçlıyoruz. Kurs büyük ölçüde sıcak oda çalışanlarını ilgilendiriyor. Sıcak oda diyoruz, çünkü bunun içinde açık radyoaktivitenin olduğu işlemler yapılıyor. Sıcak odada sadece kanserle ilgili tetkikler yapılmıyor, aynı zamanda kalp damar hastalıkları ile ilgili tetkikler, enfeksiyon hastalıkları, Alzheimer gibi beyin hastalıkları ile ilgili çalışmalar da yapılabiliyor. Radyoaktiviteden söz ettiğimiz için de bu odaya girecek olanlara uluslararası standartların öğretilmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.
TETKİKTE RADYOAKTİF MOLEKÜLLERİN ROLÜ ARTIYOR
Kurs eğitmenleri arasında yer alan Prof Dr. Kutlan Özker ise Amerika’da radyoaktif moleküllerle ilgili önemli araştırmalara imza atan bir isim olarak tanınıyor. Prof. Dr. Özker, radyoaktif moleküllerin özellikle kanser tetkikinde giderek daha önemli hale geldiğini söyledi. Emekli olmadan önceki son araştırmalarının bu konu üzerine olduğunu belirten Prof. Dr. Özker, “Kanser derken, aslında birçok farklı kanser türünden söz ediyoruz. Araştırmak istediğimiz kanser türüne ait hücrelere giden spesifik radyoaktif moleküller üzerine çalıştık. Akıllı molekül diyebileceğimiz öyle bir radyoaktif molekül yapıyorsunuz ki, bu molekül öyle her kansere değil, mesela meme kanserine gidiyor veya beyin tümörlerine gidiyor. Bu yeni bir teknoloji, buna reseptör bazlı moleküller diyoruz. Bu araştırmaların önümüzdeki yıllarda tedavi açısından büyük bir önemi olacak” diye konuştu.
3 günlük kurs; başarılı olan katılımcılara katılım belgelerinin verilmesi ile son buldu.