Soğuk kış aylarında anne adaylarının dikkatine!
Kış ayları yaklaşırken soğuk havalarla beraber grip, nezle, üst solunum yolu enfeksiyonları da kapımızı çalıyor. Kapalı alanlarla geçirilen sürelerin artması ise bu hastalıkların bulaşma riskini daha çok meydana getiriyor. Özellikle bu dönemde anne adaylarının daha dikkatli olması gerekiyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, hamilelere ve tüp bebek tedavisi sürecinde olan anne adaylarına hastalıklardan korunmaları için önerilerde bulundu.
Anne adaylarının üst solunum yolu enfeksiyonlarından özellikle toplu taşıma kullanırken ve kalabalık alanlarda bulunurken mutlaka maske takarak korunabileceklerini kaydeden Prof. Dr. Öner, anne adaylarına günde en az bir bardak portakal suyu ve ya limonlu çay içmelerinin faydalı olacağı belirtti. Çünkü C vitamininin bağışıklık güçlendirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Öner, bunun dışında D vitamini değerlerine de mutlaka bakılması gerektiğinin altını çizdi. D vitamini eksikliğinin özellikle bağışıklık sistemini düşürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Öner, “Günde en az 10 damla D vitamini alınması gerekiyor. Güneş gördükleri zaman mutlaka güneşe çıkmaları gerekir ancak kış mevsimindeyiz, hava değişimi yaşanıyor. Güneş gördükleri zaman ince kıyafetlerle çıkmasınlar çünkü hava gerçekten soğuk. Kalın kıyafetler giysinler. Ayrıca bol sıvı tüketsinler. Özellikle vücutları susuz kaldığı zaman bağışıklık sistemi ne yazık ki düşüyor” dedi.
Enfeksiyona yakalanan hamilelerin neler yapması gerektiği konusunda da önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Öner, şu ifadeleri kullandı:
“Hamileler solunum yolu enfeksiyonuna yakalandıkları zaman en önemli ve tehlikeli olan şey ateşinin çıkmasıdır. Bir gebe kadının ateşinin çıkması demek bebeğinin olumsuz etkilenmesi demektir. Erken doğum ve düşük şansızlığını arttırır. O yüzden ateş varsa mutlaka gebelikte kullanılabilecek olan ateş düşürücü işe düşürülmesi gerekir. İkincisi önemli konu da eğer antibiyotik gerekiyorsa ki buna mutlaka doktorun karar vermesi gerekir, ilaçlar düzenli kullanılmalı. Hamilelerin kendi kafalarına göre antibiyotik kullanmaları son derece sakıncalı olabilir. Bitki çayı kesinlikle önerilmez; kullanılabilecek sadece 2 tane bitki çayı var; ıhlamur ve zencefil. Bunun dışındaki bitkilerin kesinlikle kullanılmaması gerekir çünkü diğer kullanılan bitkiler bazen düşüklere ve erken doğumlara neden olabilir.”
Tüp bebek tedavi sürecinde grip olan hastaların tedavi süreçlerinde özellikle transfer aşamasında erteleyebildiklerine açıklık getiren Prof. Dr. Öner, ateşi yüksek olan hastalarda bebeğin tutunma oranının düştüğünü çünkü rahmin kasıldığını kaydetti. Bu yüzden ateş olduğu dönemde ateş düşürücülerin doktor tavsiyesi altına kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öner, “Gribin yumurta kalitesine ya da sperm kalitesine olumsuz etkisi gösterilmemiş. Sadece burada önemli ve tehlikeli olan; ateşin çıkması ve bu grip enfeksiyonunun akciğerlere ulaşmasıdır. Eğer akciğerlere bulaşan bir enfeksiyon varsa mutlaka öncelikle onun tedavisi yapıldıktan, antibiyotik tedavileri bittikten sonra tüp bebek tedavisine başlanması önerilir. Beslenme açısından da özellikle ‘Bu Tariflerle Gebe Kalınır’ kitabımda bağışıklık sistemi arttırabilmek için ceviz, badem, fındık, C vitamini içeren besinler bulunuyor. Onları da uygulayabilirler” diye konuştu.