"Tüp Mide" İle Zayıfladılar
Öldüren hastalıklar listesinde yer alan 'obezite' ile mücadele tüm ülkelerde devam ediyor. Son birkaç yıldır sıklıkla uygulanmaya başlanan 'tüp mide' ameliyatları ise çağın hastalığı ile pençeleşenlere can simidi gibi yetişti. Obezitenin hastalarda açtığı toplumsal yarayı fark eden Sağlık Bakanlığı son iki yıldır ameliyatın ücretini karşılıyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesindeüç ekiple 'tüp mide ameliyatı' gerçekleştiren cerrahlar ise büyük başarılara imza attı.
Öldüren hastalıklar listesinde yer alan “obezite” ile mücadele tüm ülkelerde devam ediyor. Son birkaç yıldır sıklıkla uygulanmaya başlanan “tüp mide” ameliyatları ise çağın hastalığı ile pençeleşenlere can simidi gibi yetişti. Obezitenin hastalarda açtığı toplumsal yarayı fark eden Sağlık Bakanlığı son iki yıldır ameliyatın ücretini karşılıyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesindeüç ekiple “tüp mide ameliyatı” gerçekleştiren cerrahlar ise büyük başarılara imza attı.
MİDE %80 KÜÇÜLÜYOR
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde son 1.5 yıldır 50’den fazla obezite hastasını “tüp mide” ameliyatıyla sağlığına kavuşturan Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, Doç. Dr. Yasin Peker, Doç. Dr. Evren Durak, Doç. Dr. Erdinç Kamer ve Yrd. Doç. Dr. Emine ÖzlemGür, bu operasyonla; midenin büyük kenarlarının kesilip çıkarıldığını ve böylelikle mide hacminin yaklaşık %80 oranında küçültüldüğünü söylediler. Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir sınırlandırma yaşanırken, mide hareketlerinin azaltılması da kilo kaybının kolaylaştırılmasını sağlıyor. Operasyonun ardından kalan mide; tıpkı muz biçiminde bir tüpü andırdığından bu yöntem, çoğunlukla tüp mide olarak anılıyor.
İLK SORU; NİYE AMELİYAT İSTİYORSUN?
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tüp mide ameliyatını, vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalara laparoskopik yöntemle yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, operasyona; endokrin, psikiyatrist, kardiyolog, cerrah ve solunum hastalıkları uzmanından oluşan komisyonun karar verdiğini söyledi. Prof. Dr. Dilek; “Hastalara niçin ameliyat olmak istediklerini, diyet tedavisi görüp görmediklerini, psikolojik problemlerinin olup olmadığını soruyoruz. Eğer komisyon üyeleri ikna olursa, ameliyatı gerçekleştiriyoruz. By-pass’ı tercih etmiyoruz. Tüp mide ameliyatının daha fizyolojik olduğuna inanıyoruz. Dünyada yapılan ameliyatların üçte ikisi tüp mide ameliyatı.“Kelepçe” yönteminde mide yerinde duruyor, bir takım kanallar oluşturularak, dar bir mide kullanılır halde tutuluyor, böyle olunca da yapışıklıklar, fistüller ve daha pekçok sorun ortaya çıkıyor. Dünyada da zaten en çok tercih edilen yöntem; tüp mide ameliyatı” dedi.