'Türkiye'de Akciğer Nakli'
Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı S.B.Ü. Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen panelde dünden bugüne Akciğer Naklinin ülkemizdeki durumu konuşuldu.
Möderatörlüğünü Göğüs Hastalıkları Uzmanı Eğt. Gör. Doç. Dr. İbrahim Onur Alıcı’nın yaptığı panelde; ülkemizin ilk akciğer nakli merkezlerinden biri olan Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Erdal Yekeler ve Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Akciğer Nakli Dahili Sorumlusu Doç. Dr. Pervin Korkmaz Erken tarafından akciğer naklinin tarihi ve ülkemizdeki serüveni anlatırken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Şahin, organ nakli adaylarında ameliyat öncesi ve sonrasında Pulmoner Rehabilitasyon’un önemine değinen bir sunum yaptı.
Ülkemizde Dünyadaki Başarı Seviyesini Yakalayan Akciğer Nakilleri Yapılıyor..
Bilimsel veriler eşliğinde son yıllarda ülkemizde başarılı akciğer nakillerinin yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Erdal Yekeler : “Uluslararası sahada 30 yılı aşkın bir süredir uygulanmakta olan akciğer nakli artık ülkemizde de başarılı şekilde yapılmaya başlandı. Özellikle 2010 sonrasında giderek ivme kazanan Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulan nakil merkezleri ile çağdaş uygulama seviyelerinde gerçekleşen çalışmalarla değerli tecrübeler edinilmektedir. Şuana kadar ülkemizde 243, 2012 ‘ den bu yana Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakli Merkezi olarak ise 57 hastaya akciğer nakli yapıldı. Ve bu rakamlarla dünyadaki en büyük merkezlerde elde edilen başarıya benzer oranlar yakalanmıştır. Bu başarının artmasında ve daha geniş kitlelere ulaşmasında organ bağışının önemi çok büyüktür.
2016 yılından bu yana Ege Üniversitesi’nde nakil için hasta kabul etiklerini söyleyen Doç. Dr. Pervin Korkmaz Erken, hasta yönlendirme kriterleri çerçevesinde bilgiler vererek üniversite bünyesinde eksiksiz sağlık hizmetleri sunumu noktasında bulundukları yeri anlattı.
Nakil öncesi ve sonrasında uygulanması gereken Pulmoner Rehabilitasyon’nun önemine değinen Uzm. Dr. Hülya Şahin : “Nakil olacak hastaların yaşam sürelerini uzatmak, egzersiz kapasitesini, yaşam kalitesini artırmak, ameliyatın neden olabileceği komplikasyonları azaltmak için Pulmoner Rehabilitasyon uygulanması gerekmektedir”dedi.
Organ bağışı konusunda farkındalığın artırılmasının nakillere olan olumlu etkisine değinen Eğt. Gör. Doç. Dr. İbrahim Onur Alıcı : “Ülkemizde binlerce kişi organ nakli ile yeni bir hayat şansını yakalamak umuduyla beklemektedir. Başarılı organ nakli merkezlerinin kurulması bu hastalar için büyük bir mutluluk olmuştur. Ancak yine de organ bağışının artması ile daha fazla insan hayallerine ulaşabilecektir”dedi.