Uzmanlardan Sağlığımız İçin Öneriler
Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı, kaliteli beslenme ve düzenli bir yaşam tarzından geçiyor. Uzmanlar, sağlıklı ve uzun bir ömür için şunları öneriyorlar:
Şekerli içeceklerden uzak durun.
Meyve suları, kola, soğuk çaylar ve aromalı maden suları gibi şekerli içecekler vücudumuza girebilecek en zararlı gıdalardandır.
İşlenmiş atıştırmalıklardan kaçının, bunun yerine gerçek yiyecekler yiyin.
Bu gıdalar genel anlamda lif, protein ve mikro besinler bakımından düşüktürler ancak ilave şeker ve rafine tahıllar gibi sağlıksız içerikler bakımından yüksektirler. Bu nedenle, çoğunlukla boş kalori yüküne neden olurlar.
Günde Uygun Miktardaki Kahve Tüketmekten Korkmayın.
Kahve çok sağlıklı içecektir. Fakat önerdiğimiz kahve türü filtre kahve veya Türk kahvesidir. Antioksidan bakımından zengindir ve araştırmalar düzenli filtre kahve tüketiminin ömrümüzü uzattığını göstermekte.
Yağlı Balık ve Yumurta Tüketin.
Balık yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağ için harika bir kaynaktır. Yapılan araştırmalar, bol miktarda balık tüketen kişilerin kalp hastalığı, bunama ve depresyon gibi çeşitli rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
Araştırmalar, yumurtanın kan kolesterolü üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösteriyor. Ek olarak, 263.938 kişide yapılan büyük bir incelemede, yumurta alımının kalp hastalığı riski ile hiçbir ilişkisi olmadığı bulundu. Yumurta, gezegenin en besleyici gıdalardan biri. Özellikle, yumurta sarısı neredeyse tüm sağlıklı bileşikleri içeriyor..
Yeterince Uyuyun.
“Yeterince kaliteli uyku almanın önemi büyüktür. Kötü uyku, insülin direncini artırır, iştah hormonlarınızı bozar ve fiziksel ve zihinsel performansınızı azaltır.”
Özellikle yemeklerden önce biraz su için.
Yeterince su içmenin birçok faydası olduğunu hepimiz biliyoruz. Şaşırtıcı bir şekilde, yaktığınız kalori miktarını da arttırma özelliği olan su, yapılan çalışmalarda metabolizmanın 1–1,5 saat içinde % 24–30 oranında hızlanabileceği görülüyor.
Uyumadan önce parlak ışıklardan kaçının.
Akşamları parlak ışıklara maruz kaldığımızda uyku hormonu melatonin üretimimizin bozuluyor.
Sebze ve meyve yiyin. Baharatlara diyetinizde yer verin.
“Sebzeler ve meyveler prebiyotik lif, vitaminler, mineraller ve bazıları güçlü biyolojik etkilere sahip birçok antioksidan ile yüklüdür. Araştırmalar, bol miktarda sebze ve meyveyle beslenen insanların daha uzun yaşadığını ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.