Özel Haber: Yaren Çördük
Reçetesiz ilaç kullanımının riskleri nelerdir?
Mungan:Her ilacın mutlaka yan etkisi olabilir. Etkisi olan ilacın yan etkisi olacağını da kabul ediyoruz. Doktor kontrolünde kullanılan ilacın da olabilir diğer ilaçlarında olabilir. Potansiyelolarak herilacın yan etkisi olabileceğini kabul etmemiz lazım.
Reçetesiz kullanılan ilaçlar kadar bitkisel ilaçlar da ne gibi bir tehlike arz ediyor?
Mungan:Bitkisel ilaçlar ile yapılmış yeterli çalışma olmadığı için bizim bunları önermemiz söz konusu değil. Hasta ‘Şu ilacı kullanabilir miyim?’ dediğinde ben bazen ilacı araştırdığımda herhangi bir bilgi bulamıyorum dolayısıyla da bu sorulara genel olarak cevabım ‘Bizim kitaplarımızda yazmıyor, bilemeyiz.’
Toksik dozda kullananlar oluyor çünkü. Mesela bitkisel çay kullanımından kaynaklı olarak toksik hepatit geçirenleri biliyoruz. Bu tür çayların toksik sonuçları olabiliyor, bu yüzden güvenirliliği kanıtlanmamış ve çalışılmamış bu tür çayları ve ilaçları tavsiye etmiyoruz. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz, zararları irdelenmemiş çok bitkisel madde var ve çok da rahat kullanılıyor. Onlara ait zamanında karaciğer toksisitesi çok duyduk. Bir tedavi prosedürünü tedavi amacı ila hekim yürütmelidir. Kas ağrısı olan yaşlılar bu konun dışında olabilir tabi.
İnsanlar her geçen gün reçetesiz ilaç kullanımına daha çok yöneliyorlar. Sizce bunun nedenleri nelerdir?
Mungan:Tabi ki reçeteli ilaç kullanılması gerek fakat içinde bulunduğumuz pandemi koşullarından kaynaklı olarak hastalar ilaçsız kalabiliyorlar ve doktora gidip ilaç yazdırmakta çok ekonomik olamayabiliyor. Çünkü doktora gittiklerinde maaşlarından kesilen para, eczaneye gittiklerinde ödedikleri fark bazen ilaç parasının üstünde bile olabiliyor. Dolayısıyla hastanın böyle bir gidip reçetesiz ilaç alma eğilimi doğuyor yani bu aynı zamanda ekonomik yönden de kaynaklı olarak tercih edilen bir şey oluyor.
Reçetesiz ilaç kullanımında ekonomik faktörler çok önemli. Ucuz bir ilaca vereceği para için doktora ve eczaneye gitmeyi ve kesilen paraları düşündüğünde gidip kendisinin almasını çok daha ucuz yollu gördüğü için kendi almayı tercih ediyor. Antibiyotikler, yeşil ve kırmızı reçete ilaçları hariç bütün ilaçlar reçetesiz satılıyor, Antidepresanları da birer kutu olmak üzere eczaneler veriyor. Bu tür ilaçlar kimi zaman yüksek dozda alınabiliyor ya da intihar amaçlı olarak bundan dolayı tabii ki kayıt altında olarak kullanılmasında fayda var.
Vitaminlerinde dozları bakımında hekim tarafından tavsiye edilen dozajda kullanılması çok daha doğru olur. Çünkü örnek vermek gerekirse B6 Vitamini kullanımına bağlı olarak farklı etkiler yaratabiliyor. B6 vitamini nöropati için veriliyor fakat fazla kullanımında kendisi de nöropatiye neden olabiliyor.
Bitkisel İlaç Tehlikesi
Günümüzdeki risklerden biri de ‘Reçetesiz İlaç Kullanımı’. Pandemi ve ekonomik koşullara bağlı olarak çok daha sık tercih edilmeye başlayan reçetesiz ilaç kullanımının farklı yan etkileri olabileceğini unutuyoruz. İyi olmak için kullandığımız ilaçlar bizi kötü de yapabilir. Bunun için bir tedavi sürecinde doktor kontrolünde ilaç kullanmak en doğrusu. Reçetesiz ilaç kullanımı ve riskleri hakkında Nöroloji Uzmanı Dr. Behiye Mungan ile bir röportaj gerçekleştirdik.
15 Eylül 2021 - 12:54
YORUMLAR