Dr. Sinem Altunyuva Usta öncelikle, çocukların kalp sağlığını korumak için ebeveynlere çok önemli görevler düştüğünü, özellikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve egzersiz alışkanlığı kazandırmanın kritik rol oynadığına vurgu yaptı. Rafine ve işlenmiş gıdalar tüketmenin, endüstriyel ürünlerin obezite oluşumunu kolaylaştırdığına vurgu yapan Dr. Altunyuva Usta, “Örneğin; paketli tatlılar, dondurmalar, rafine şekerleri yüksek oranda içeren gazlı içecekler, soğuk çaylar, renkli ve meyveli sütler, şekerlemeler, bisküvi ve kraker gibi atıştırmalıklar metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalık gelişimini kolaylaştırabiliyor. Bu nedenle çocukların bu tarz gıdalara özendirilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Yine beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketilmesi hem doygunluk hissi vererek fazla kiloya karşı destek oluyor hem de kalp sağlığını korumaya katkı sağlıyor” dedi.
Bazı çocukların lifli gıdaları asla sevmediklerini ve ebeveynlerin bu ürünleri çocuklarına tükettirmekte zorluk çektiğini belirten Dr. Altunyuva Usta, lifli gıdalardan fakir beslenmenin kalp sağlığını tehdit ettiğini ve obeziteye neden olabileceğini belirtti. Dr. Altunyuva Usta, şu ifadeleri kullandı:
“Kimi ebeveynlere göre çocuklarına sebze ve kurubaklagil yedirmek ‘deveye hendek atlatmaktan’ daha zor! Ancak sebze ve kurubaklagil tüketimi çocukların kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli. Zira sebzeler düşük yağ içeriklerinin yanı sıra, kötü kolesterolü (LDL kolesterol) düşürücü etkiye sahip olan zengin posa içerikleri, yoğun lif oranları, folik asit, kalsiyum, potasyum ve C vitamini sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor. Yine nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kurubaklagiller posa yönünden zengin oldukları kadar, yüksek besin değerlerine sahip olduklarından haftada en az iki kez kurubaklagil tüketilmesi öneriliyor. Bu nedenle çocuklarına sebze ve kurubaklagil yemeklerini sevdirmek için ebeveynlere büyük görev düşüyor.”
Yanlış pişirme teknikleri kalp sağlığını etkiliyor.
Kızartmaların yetişkinlerin olduğu gibi çocukların da kalp ve damar sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Dr. Altunyuva Usta, çocukların kalp sağlığını korumada pişirme yöntemlerinin sanıldığından çok daha fazla önem taşıdığına dikkat çekti. Hızlı pişirme yöntemlerinden, kızartma ve kavurmadan ziyade haşlama, kendi suyunda pişirme, ızgara ya da fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr. Altunyuva Usta, “Bu şekilde aşırı yağ alımını sınırlamakla kalmayıp çocukların kalp ve damar sağlığını korurken, yemeğin besin değerini de artırmış olursunuz” dedi.
Dr. Sinem Altunyuva Usta, doymuş yağ asitleri kalp sağlığı için zararlı olan LDL kolesterol düzeylerini yükseltirken, insülin direnci gelişimini kolaylaştırdığı bilgisini verdi. Çocukların özellikle de televizyon ve bilgisayar başında televizyon seyrederken tükettikleri yüksek kalorili, transyağlardan zengin cipsler, paketli kek ve kurabiyeler, kahvaltılık gevrekler, renklendirilmiş şekerli sütler, kızartmalar ve aromalı şekerli yoğurtlar kalp ve damar sağlığı için zararlı olabildiğini kaydeden Dr. Sinem Altunyuva Usta, “Bunların yerine tüketecekleri çiğ badem, ceviz ve çiğ fındık gibi yağlı tohumlar, içerdikleri sağlıklı doymamış yağlar ve lifler sayesinde kalp sağlığını korumalarına katkı sağlıyor” diye konuştu. Ayrıca, aşırı tuz kullanımının sakıncalı olduğu hakkında da konuşan Dr. Altunyuva Usta, Yemekler pişirilirken konulan tuz miktarının azaltılması, pişmiş gıdalara ilave tuz atılmaması, fazla tuz içeren rafine ve işlenmiş gıdaların tüketiminin en aza indirgenmesi hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmada, çocukların kalp sağlığını korumada son derece önemlidir” dedi. İşlenmiş, ısıl işlemlerden geçmiş et ürünlerinin tüketilmesi de bir başka hatalı beslenme alışkanlığı olarak öne çıktığını, son yıllarda yapılan araştırmaların; bu tür etlerin tüketilmesinin kardiyovasküler hastalık riskinin yanı sıra kanser sıklığında da artış ile ilişkili olduğunu gösterdiğini açıklayan Dr. Sinem Altunyuva Usta, bu nedenle pastırma, sucuk, sosis, salam tüketiminin azaltılması hatta tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Sinem Altunyuva Usta açıklamalarını sonlandırırken, zengin omega-3 içeriği sayesinde balık tüketiminin çocuk gelişiminde önemli rol oynadığına dikkat çekti. Balık tüketiminin artırılmasının LDL yani kötü kolesterol düzeyini düşürerek damarlarda tıkanıklığa yol açan plak oluşumunu engellerken, kalp ritminin düzenlenmesinde büyük fayda sağladığını kaydeden Dr. Sinem Altınyuva Usta, “O nedenle haftada en az iki kere balık tüketmek gerekiyor. Ancak balığın pişirilme şekli de çok önemli. Kızartma fayda yerine zarara yol açabildiğinden, balığı buğulama yöntemi ile ya da fırında yapmak gerekiyor” diyerek cümlelerini tamamladı.
Çocuğunuzun kalp sağlığı için bunlara dikkat!
Günümüzde anne babaların yoğun iş temposu çocuğun beslenme tarzını etkiliyor. Çocuklar, doğallıktan uzak, kolay ve çabuk hazırlanabilen, raf ömürleri farklı maddeler eklenerek uzatılmış paketli ve işlenmiş gıdalara maruz kalabiliyor. Bu durum ise kalp sağlığını tehdit eden obezitenin çocuklarda yaygınlaşmasına neden oluyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinem Altunyuva Usta, çocuklarınızın kalp sağlığı ve obeziteden korunma için beslenme önerilerinde bulundu.
05 Aralık 2022 - 22:24
YORUMLAR