Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen 20. Ege Onkoloji Günleri kapsamında “Kanser ve Genetik Kursu” başladı.
Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve EÜTF Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Ege Onkoloji Günleri kapsamında her yıl düzenlediğimiz temel onkoloji kurslarından bu yılın konusu ‘Kanser ve Genetik’ tir. Günümüzde insan genom bilgilerine erişilmiş̧, genlerin işlevleri öğrenilmiş, normal ve patolojik durumları tanımlanmıştır. Biyoteknolojik gelişmeler; genetik onkolojide büyük aşamalara neden olmuş̧, bu durum klinik onkolojiye de yansımıştır. Bazı kanser tedavilerinde artık genetik testler vazgeçilmez olmuştur. Bu genetik testlerin temelini klinisyenlere, klinik yansımalarını ise temel bilimcilere yansıtan bir kurs düzenledik. Lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi asistanları ve uzmanlarına yönelik kursumuzun amacı kanserin genetik temeli, genetik faktörlerin prognostik önemi, kanser tedavisi ve tanısında kullanılan genetik testler gibi konuların üzerinde durmaktır” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde gerçekleştirilen etkinlikte “Kanserde Genetik ve Epigenetik Mekanizmalar” oturumu yapıldı. Oturuma Doç. Dr. Asude Alpman, Doç. Dr. Emin Karaca, Doç. Dr. Haluk Akın ve Doç. Dr. Ayça Aykut konuşmacı olarak katıldı.
Kanserde epigenetik mekanizmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Alpman, “Aslında her şey genetik ama başka boyutu epigenetiktir. Vücudumuzda 37 trilyon hücre vardır. Epigenetik genetiğin üstünde bir tabirdir, epigenetik bilgi ise epigenomdadır. Normal genetiğin bozulmasıyla kanser olunabileceği gibi epigenetiğin bozulmasıyla da oluşabilir” dedi.
Doç. Dr. Emin Karaca “Kanser Oluşumu ve Gelişiminde Mikrorna’ların Rolü” hakkında bilgi verdi. miRNA’lardan ve kanserle olan ilişkisinden bahseden Doç. Dr. Emin Karaca, “Diğer epigenetik RNA’lara göre miRNA’lar daha geç keşfedildi. Bir miRNA 2 yüz geni hedeflerken bir geni de birden fazla miRNA hedefler ve yine DNA, Gen ve Dicer Delesyonları’nda da olacak değişiklikler miRNA’nın ekspresyonunu etkiler” diye konuştu.
“Tümör Süpressör Genler ve Onkogenler” hakkında sunum yapan Doç. Dr. Haluk Akın ise “ İnsan üzerinde olan bütün kanserlerde genetiğin yerini çok iyi bilmeliyiz. Bütün kanserler mutasyon sonucu olduğu için genetiğin alanıdır ve aslında klonal değişimle oluşurlar. Kanserlerin çoğu somatiktir” diyerek tümör süpressör ve onkogenlerin bir mutasyon kanserinin gelişiminde rol oynadığını söyledi.
Doç. Dr. Alpman, “Vücudumuzda 37 trilyon hücre var”
Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen 20. Ege Onkoloji Günleri kapsamında “Kanser ve Genetik Kursu” başladı.
31 Mart 2016 - 09:14
YORUMLAR