Soğuk algınlığı ve gribin birbiriyle karıştırılan rahatsızlıklar olarak bilindiğini belirten Dr. Erciyas, soğuk algınlığı da grip gibi bulaşıcı bir hastalık olsa da, gribin soğuk algınlığına oranla çok daha ağır klinik tablolar seyredebildiğini aktardı. Boğaz ağrısı, gözlerde sulanma, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, öksürük, halsizlik, kas ağrılarının hem soğuk algınlığının hem de gribin belirtileri olduğunu aktaran Erciyas, tam tanı konulabilmesi için muayene olunması gerektiğini belirtti.
Soğuk algınlığının yetişkinlerden ziyade bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen hastalıklardan olduğu bilgisini paylaşan Erciyas, soğuk algınlığına neden olan çok sayıda virüs bulunduğundan ram anlamıyla bağışıklık kazanmanın mümkün olmadığını ve bu sebeple soğuk algınlığının bebek ve çocuklarda birçok kez tekrar edebildiğini belirtti. Bebek ve çocuklarda soğuk algınlığından korunmak için dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Erciyas, emzik ve oyuncakların sıkça dezenfekte edilmesi, hasta olan insanlardan mümkün oldukça uzak durulması, evin içinde hasta olan bireylerin öksürürken peçete kullanması gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra bebeğe veya çocuğa dokunmadan önce mutlaka ellerin yıkanması ve çocuklara sıkça el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini de dile getiren Erciyas, bebekleri ve çocukları soğuk algınlığından korumak için bağışıklığına özen gösterilmesi gerektiğini bu sebeple dengeli beslenmeleri gerektiğini aktardı.
Erciyas açıklamalarının devamında, soğuk algınlığı hakkında en sık sorulan sorunun, “Soğuk algınlığı bulaşıcı mıdır?” olduğunu bildirdi. Soğuk algınlığının isminin yanıltıcılığının aksine soğuk almayla değil virüs yoluyla ortaya çıktığını dile getiren Erciyas, bu nedenle hastalığın bulaşıcı olduğunu söyledi. Hasta kişini nefes aldığı ortamdaki damlacık yayılımı, hasta kişinin öksürdüğü ve hapşırdığı esnadaki damlacık yayılımı, hasta kişinin damlacık yayılımı ile ellerine geçen virüs kaynaklı dokunduğu cisimlere virüs bulaşı nedeniyle yayılabildiğini belirten Erciyas, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullanarak soğuk algınlığının nasıl geçtiği hakkında bilgilerini paylaştı:
“Soğuk algınlığı belirtileri yaşayan hastalarca soğuk algınlığının nasıl geçeceği merak konusu olmaktadır. Bu noktada en önemli adım, alanında uzman bir hekime müracaat etmektir. Detaylı muayene ardından uzman hekim tanı koyar ve gerekli ilaçları reçete eder. Doktor tarafından reçete edilen soğuk algınlığı ilaçları genellikle semptom giderici ilaçlar olmaktadır. Ayrıca vücut direncini yükseltecek vitaminler de reçete edilebilmektedir. Hastalık süresince bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmak, yalnızca doktorun reçete ettiği ilaçları kullanmak, mümkün olduğunca istirahat etmek, dengeli beslenmeye özen göstermek ve vitamin bakımından nitelikli gıdalar tüketmek, rahat nefes alışverişini sağlayabilmek adına oda havasını nemlendirmek de önerilmektedir.”
Dr. Erciyas, son olarak soğuk algınlığından korunma yolları hakkında konuştu. El hijyenine özen göstermenin önemli olduğunu dile getiren Erciyas, bulunulan ortamın sıkça havalandırılması, dengeli beslenilmesi, sigara içilmemesi veya içilen ortamda durulmaması, elleri dezenfekte etmeden burun ve gözlere dokunulmaması gerektiğini dikkatle dile getirdi.
Kış ayları yaklaşıyor… Soğuk algınlığına dikkat!
Halsizlik, boğaz ağrısı, kas ağrıları… Tüm bu belirtiler soğuk algınlığını ortaya çıkarıyor. Kış sezonunun yaklaşmasıyla da soğuk algınlığı vakaları daha çok artıyor.Batıgöz Sağlık Grubu Manisa - Yunus Emre şubesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. Selma Erciyas, soğuk algınlığına karşı uyardı.
17 Ekim 2022 - 10:32
YORUMLAR