KONU SAĞLIK OLDUĞUNDA ADRES YİNE İZMİR

TUCRIN’DEN, Avrupa Birliği Proje Destekli “ESCALE” Çalışması

KONU SAĞLIK OLDUĞUNDA ADRES YİNE İZMİR

TUCRIN’DEN, Avrupa Birliği Proje Destekli “ESCALE” Çalışması

KONU SAĞLIK OLDUĞUNDA ADRES YİNE İZMİR
14 Nisan 2015 - 12:28

TUCRIN’DEN, Avrupa Birliği Proje Destekli “ESCALE” Çalışması

Dokuz Eylül Üniversitesi Ulusal Klinik Araştırma Altyapı Ağı Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUCRIN); İşbirliği Ortak temsilcileri, Yönetim  ve Danışma Kurulu Üyeleri, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK ve İlaç Endüstrisi Temsilcilerini, DEPARK Sağlık Teknoparkı Zeytin Binası’nda buluşturdu. DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören ve TUCRIN Müdürü Prof. Yeşim Tunçok ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, TUCRIN Ulusal ve Uluslararası faaliyetleri, Klinik Araştırma Birimi Anketlerinin Analizi ve Avrupa Birliği Proje Destekli “Escale” Çalışmasının tanıtımı yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, TUCRIN’in uluslararası bir platform olduğunu belirterek, “Türkiye’nin dünyada söz sahibi olabilmesi için tüm araştırma merkezlerinin birlikte hareket etmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nin herhangi bir merkezi, dünya sıralamasında ilk 5 binin içinde yer almıyor. Herhangi bir şekilde bir araya gelmeyi başarabilirsek, çok iyi bir noktaya gelebiliriz. Hindistan’ın tüm dünya için güven endeksi düştü, Rusya’da ambargo nedeniyle yatırımlar yapılamıyor. Bu noktada Türkiye uluslararası ilaç firmaları için cazip hale geldi” dedi.

TUCRIN Müdürü Prof. Yeşim Tunçok ise Türkiye’de klinik araştırma alt yapısının ne duruma geldiğini tartışmak için bu toplantıyı yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: “TUCRIN Merkezimizin işbirliği ortaklarıyla 2,5 yılda gelinen noktayı analiz edeceğiz. Birlikte neler yapabileceğimizi ortaya koyacağız. Olası işbirliği ortakları temsilcileriyle bir araya gelip tanışacağız. TUCRIN’in ulusal ve uluslararası faaliyetlerini ortaya koyacağız” dedi.

“ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTAN SONDA”

Toplantıda ayrıca, Avrupa Birliği Proje Destekli “Escale” Çalışmasının tanıtımı yapıldı. Araştırmanın Türkiye koordinatörlüğünü yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Özlen Peker, şöyle konuştu:  Türkiye, TUCRIN aracılığıyla Avrupa Birliği fonu destekli, araştırıcının başlattığı çok uluslu klinik araştırmalarda yer almaya başladı. İlk çalışma bir Avrupa Birliği projesi olan ECRIN-IA destekli ‘ESCALE’ çalışmasıdır. Bu çalışma, omurilik yaralanması olan hastalarda idrar yolu enfeksiyonu gelişimini azaltmak için devam eden İspanya merkezli çok uluslu bir klinik araştırmadır. Araştırmada halihazırda kullanılmakta olan idrar sondalarına kıyasla, enfeksiyon riskini azalttığı tahmin edilen yeni bir sondanın etkileri değerlendirilecektir. Araştırmanın hedefine ulaşması durumunda, omurilik yaralanması bulunan ve idrar sondası kullanmak zorunda olan hastalarda idrar yolu enfeksiyonunu azaltacak yeni bir uygulama geliştirilmiş olacak. Türkiye'den iki merkezin katılması için onay ve izinler tamamlandı. 16 Nisan 2015’te çalışma başlıyor.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum