Burun şeklinden, görüntüsünden memnun olmayan bireylerin sıklıkta başvurdukları operasyon olan rhinoplasty, uzman ellerde oldukça memnun edici sonuçlar ortaya koyuyor. Operasyonun hassas bir süreç olduğunu dile getiren Dr. Ercan Tunç; kemik gelişimini tamamlamış, burun ameliyatına engel sistemik kan hastalığı, malignite, kontrol altına alınamayan hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkları olmayan herkesin ameliyat olabileceğini vurguladı. Burundaki, kişiyi rahatsız eden her türlü görünüm bozukluğunun rhinoplasty ile düzeltilebileceğini ifade eden Tunç, “Burun estetiği operasyonu rhinoplasty, temel amacı ile burun dış şeklini hedef alan bir ameliyattır. Ancak bununla birlikte pratik uygulamaya baktığımızda, çoğu hastamızın burun dış kısmındaki gelişimsel bozukluklar ile beraber iç kısımda da nefes almasını engelleyen eğrilik veya burun eti büyümesi gibi patolojiler görmekteyiz. Bunları da aynı seansta düzeltmekteyiz” dedi.
Estetik Operasyon ile Düzeltilebilecek Sorunlar Hangileridir?
Rhinoplasty operasyonunun pek çok problemi ortadan kaldırdığının altını çize Tunç, “Burnun eğri olması, kemerli olması, basık, yayvan olması gibi kişiyi rahatsız eden çeşitli görüntüsel bozukluklar rhinoplasty operasyonu ile düzeltilebilir. Ayrıca rhinoplasty operasyonu ile aynı seansta burun ve sinüslere ait kronik sinüzit, burun iç bölme eğriliği (deviasyon), burun polibi gibi patolojiler de kombine olarak yapılabilir.
Erkeklerde Burun Operasyonu Kadınlardan Farklı Mıdır?
Temel mantık olarak erkek ve kadın rhinoplastisinin cerrahi basamaklar ve uygulama anlamında aynı operasyon olduğunu vurgulayan Tunç, farklılığın süreci planlama ve hastanın istekleri açısından gerçekleştiğini ifade ederek. “Kadınlar biraz daha okka, iddialı burunları tercih ederken erkekler daha natürel burun tiplerini tercih etmektedirler. Ayrıca erkeklerde daha düz profil, erkeksi hatlar açısından tercih edilmektedir” diye ekledi.
Burunda Deviasyondan Yakınanlar Estetiki Girişimleri Düşünebilirler
Burunda deviasyondan yakınan hastalara uygulanan estetiki girişimlerin rahatlık sağladığını belirten Dr. Ercan Tunç, “Burun aerodinamiğinde sadece burun orta bölmesinin düz olması her zaman yeterli solunumu sağlayamamaktadır. Bunun da nedeni tüm hava yolunda burun girişinden akciğerlere kadar en dar yer olan nazal valv dediğimiz bölge patolojileridir. Estetik ameliyat sırasında biz burun kanatlarını gerip burun ucunu bir miktar kaldırdığımız zaman bu nazal valv dediğimiz bölgedeki açı da genişlemekte ve solunuma son derecede pozitif katkı sağlamaktadır” dedi.
Burun Operasyonları Sonrası Dikkatli Olunmalı
Burun ameliyatları sonrası en az bir ay ağır efor gerektiren işler yapılmaması gerektiğini dile getiren Tunç, “Mümkünse 2-3 ay kadar gözlük kullanılmamalı, bunun yerine lens tercih edilmeli. Kullanılmak zorunda kalınırsa hafif gözlüğü burna baskı yapmayacak şekilde takabiliriz. Alın bantları gibi iki ay kadar güneş ışığından ve en az altı ay darbe gelme ihtimali olan futbol basketbol dövüş sporları gibi sporlardan uzak durmak gerekir” şeklinde konuştu.
YORUMLAR